Halogén fényforrások

Mi az a halogénlámpa?

A halogénlámpa tulajdonképpen az izzólámpa továbbfejlesztett változata, de ettől függetlenül a halogénlámpa is izzólámpa. Fényhasznosítása jobb (maximum kétszerese), mint a hagyományos izzóé, tehát a kisülőlámpák, kompakt fénycsövek, LED fényforrások korában nem igazán tekinthető energiatakarékos fényforrásnak.

Történeti áttekintés

A ma használatos halogénlámpák őse az izzólámpa, melynek feltalálójaként hivatalosan Thomas Alva Edisont (1847–1931) tekintik.

Thomas Edison 1878-ban kezdett komoly fejlesztésbe, hogy megalkossa a gyakorlatban is használható izzólámpát. A fém izzószálakkal való kísérletezgetés után visszatért a szénszálas izzók fejlesztéséhez. Az első sikeres kísérlet 1879. október 22-én volt, izzója 13,5 órán át működött. Edison továbbfejlesztette lámpáit és 1879. november 4-én jegyeztette be szabadalmát.

A korabeli izzólámpák esetében kezdettől fogva komoly problémát okozott a felhevített szén- vagy volfrám szál gyors párolgása, amely az izzó búrájának feketedéséhez és nem utolsó sorban az élettartam csökkenéséhez is vezetett. A szénszálas izzólámpák esetében 1882-ben került szabadalmaztatásra az a megoldás, melyben klórgázt használtak a búra feketedés megakadályozására. Az első klórgázzal töltött izzólámpák 1892-ben, "NoVak lámpa" néven kerültek piacra.

1933-ban került szabadalmaztatásra a jód védőgázként való alkalmazása, mely a volfrám-halogén körfolyamat révén elősegíti az elpárolgott volfrám atomok izzószálba való visszaépülését. A gyakorlati megoldást 1959-ben a General Electric szabadalmaztatta és ezzel elindult a halogénlámpák sorozatgyártása.

Felhasználás

Felépítésüket tekintve a halogénlámpák ma már igen sokfélék. A halogén körfolyamathoz szükséges feltételek biztosítása a hagyományos izzólámpától eltérő konstrukciót kíván. Vannak egy végén fejelt, és két végén fejelt típusok.

A két végen fejelt típusnál az izzószál a csőalakú bura tengelyében fut végig, így a kívánt nagy hőmérséklet a bura minden pontján megvalósítható. A "ceruzalámpának" is nevezett típus 80 W-tól 2000 W-ig többféle egységteljesítménnyel készül. Ezek a lámpák hálózati feszültségen működnek és legfőképpen kültéri alkalmazásoknál reflektorokban, illetve beltéren pl. állólámpákban használatosak.

Az egy végen fejelt halogénlámpák csoportjában az autófényszóró lámpák a legelterjedtebbek. E mellet napjainkban a tükrözött burába épített 230V-os hálózati feszültségű (GU10) és 12 V-os törpefeszültségen működő halogén fényforrásokat is széles körben alkalmazzák. Reflektorrétegként alumíniumtükör, vagy un, hidegtükör szolgál. Ez utóbbi előnye, hogy a hősugarakat hátrafelé átengedi, a fényt viszont igen jó hatásfokkal reflektálja a megvilágítandó tárgy irányában. A halogénlámpás hálózati- és törpefeszültségű világítási rendszert belső terek világítására elterjedten alkalmazzák.

Vásárlási útmutató

A jelenleg elérhető fényforrások között a halogénlámpák ára a legalacsonyabb. Alkalmazása elsősorban a kedvező ár és a rendkívül jó színvisszaadás miatt főként a lakossági felhasználók körében, de akár pl. szállodai szobákban, közintézmények kevésbé kihasznált helyiségeiben stb., is a legésszerűbb választás.

A normállámpák megszűnésével kiemelt jelentőséggel bírnak az ezeket helyettesítő úgynevezett Eco halogén lámpák, melyek az UltraTech® termékkínálatában, hagyományos izzólámpára (A55) emlékeztető formában 28W, 42W, 53W és 70W teljesítményben érhetőek el.

A hagyományos izzólámpa forma mellett az UltraTech® halogén izzó kínálatában ugyancsak elérhetőek a jól megszokott gyertya-, valamint dekorációs mini gömblámpák is, melyek elsősorban a jó színvisszaadásuk és alacsony áruk miatt még mindig nagyon népszerűek, pl. csillárokban, klasszikus stílusú falikarokban, stb.

További elterjedt halogénlámpa-típus az ún. hidegtükrös reflektorburával egybeépített, hálózati feszültségű, GU10-es fejjel gyártott típusok, melyek az UltraTech®-nél 20W, 35W, valamint 50W teljesítményben állnak rendelkezésre. Ezek a változatok a 30°-os sugárzási szög következtében kiválóan alkalmasak pl. kiemelő világításra.

Elsősorban kis méretüknek köszönhetően, szintén gyakoriak a G9-es foglalatba készülő, hálózati feszültségről működő halogén kapszula izzók, melyekkel többnyire lakásvilágítási alkalmazásoknál találkozhatunk. Az UltraTech® termékkínálatában a G9-es típusok 33W, illetve 42W teljesítményben érhetőek el. A halogén kapszula izzók 12V-os változatai G4-es fejjel készülnek, melyek pl. asztali lámpákban, lakásvilágítási célú, dekorációs világítási alkalmazások stb., esetében elterjedtek. Ezek a típusok a rendkívül kis méret következtében csak igen alacsony teljesítményben érhetőek el, ami az UltraTech® esetében pl. 10W és 20W teljesítményt jelent.

Az összes UltraTech® halogén izzóra jellemző, hogy a halogén technológiának köszönhetően élettartamuk eléri a 2000 órát. Továbbá, a normállámpákhoz hasonlóan a halogén lámpák is dimmelhetőek.