Kompakt fénycsövek

Mi az a kompakt fénycső?

A kompakt fénycső (compact fluorescent lamp, CFL) valójában az egyenes fénycsövek továbbfejlesztésével megalkotott energiatakarékos fényforrás. Működési elve azonos az egyenes fénycsövekével, azaz a kompakt fénycsövek is higanygőzzel vannak töltve, mely a cső végein elhelyezkedő elektródákra kapcsolt feszültség és az ennek következtében meginduló áram hatására UV fényt (253,7 nm) bocsát ki magából. Az UV fény gerjeszti a fénycső belső falán lévő fényport, ami a látható fényt adja. Természetesen az UV fényt a fénycső üvege nem engedi át. Kétféle kompakt fénycső kivitel létezik, elérhetőek a lámpaáramot korlátozó működtető egységgel egybeépítve, vagy vannak külső működtető egységet igénylő típusok is.  A mai, korszerű kompakt fénycsöves lámpák már nem a kevésbé energiahatékony induktív, hanem jobb hatásfokú elektronikus előtéttel működnek, mely a gyújtó áramkörét is magába foglalja és hatásfoka jobb, a veszteségként keletkező hő kevesebb. A kompakt fénycsövek formája eltér az egyenes fénycsövekétől, lehetnek összehajtogatott egyenes tagokból álló ún. "U" kompaktok, vagy akár spirál, kör, stb. formájúak is. A LED (retrofit) fényforrások megjelenésével jelentőségük napról-napra csökken.

Történeti áttekintés

Kör- és "U" alakú kompakt lámpákat az egyenes fénycsöves lámpatestek méreteinek csökkentése érdekében kezdtek fejleszteni. Az első kompakt fénycsővel működtetett lámpatestet az 1939-es világkiállításon a General Electric mutatta be. A spirál kompakt fénycsövet az 1973-as olajválságra adott válaszként a General Electric mérnöke, Edward E. Hammer találta fel 1976-ban. Habár a termék kifejlesztése megtörtént, a GE-nek 25 millió dollárjába került volna új gyárakat építenie, ezért végül a találmányt elvetették. Ezt a találmányt gyakorlatilag lemásolva, végül 1995-ben Kínában kezdték meg a spirál kompakt fénycsövek tömeggyártását. Azóta az eladások folyamatosan növekedtek, mely tendenciát napjainkban a LED fényforrások látszanak megállítani. 1980-ban a Philips bemutatta a vasmagos előtéttel egybeépített SL sorozatú háromsávos kompakt fénycső családját, majd 1985-ben végül az Osram volt az első, aki elektronikus előtéttel egybeépített kompakt fénycsövet kínált a piacon.

Felhasználás

Az elsősorban lakossági felhasználásra szánt, normál izzó helyére becsavarható elektronikus kompakt fénycsövek (integrált CFL) már tartalmaznak minden működtetéshez szükséges elemet. Felhasználástól függően, változatos formában, méretben, működtető feszültségben és színhőmérsékletben kaphatók.

A kompakt fénycső formája szerint lehet csupasz, vagy burával ellátott, egyenes, vagy csavart, a felhasználási illetve az esztétikai igénynek megfelelően. A burával ellátott kompakt fénycsövek közt vannak reflektor, gyertya, nagy gömb és természetesen a normál izzóhoz hasonló formájúak. A külső bura anyaga általában részben műanyag, részben üveg.

A kompakt fénycső hosszú élettartamú, jó hatásfokú fényforrás. Felhasználásakor számolni kell a jelentősebb beszerzési költséggel és az izzószálas lámpáknál gyengébb színvisszaadással. Sajnos járulékos problémaként felmerül a nagy környezetterhelés gyártás és hulladékkezelés során.

Vásárlási útmutató

Vásárlás előtt tisztázzuk, hogyan, hol használjuk majd (általános, vagy helyi megvilágításként, a befogadó lámpatest adottságai, E27-es vagy E14-es foglalat, esetleges burába belefér-e stb.). Az UltraTech® termékkínálatában elérhetőek a kisméretű, E14-es fejjel ellátott, vagy az elsősorban a normál lámpák kiváltására szánt E27-es foglalatba való típusok is. Mindegyikükre jellemző, hogy a spirál kialakítás következtében helyigényük minimális.

A korszerű, minőségi kompakt csövek gyújtását késleltetve, katód előfűtéssel ellátott elektronikákkal hajtott csövek a gyakori fel-lekapcsolást remekül viselik. Ilyenek pl. az UltraTech® kompakt fénycsövei is.  Az olcsó és az összes, "azonnal" induló kompakt csövek élettartamát a gyakori kapcsolgatás drámaian rontja.

Az optimális teljesítmény kiválasztásához általánosságban elmondható, hogy ahol korábban normál lámpa volt használatban, ott az ötöde teljesítményű kompakt fénycső jöhet számításba.

Válasszunk színhőmérsékletet, pl. 2700 K: ez hasonlít legjobban a megszokott izzók fényéhez. Az UltraTech® kompakt fénycsövek mindegyike 2700 K-es színhőmérséklettel kerül forgalomba.

4000 K: ez kifejezetten hideg/rideg fehérfény (áruházak előszeretettel használják a zöldséges- és húsos pultok megvilágítására). 6500 K: bántóan kék, csak speciális alkalmazásokra ajánlott.)

Végül, de nem utolsó sorban, vásárláskor további fontos szempont a lehető leghosszabb élettartam. Az UltraTech® kompakt fénycsövek 10.000 óra élettartamúak, mely a jelenleg kereskedelmi forgalomban elérhető energiatakarékos halogén lámpák élettartamával összehasonlítva ötszörös élettartamot jelent.