Led fényforrások

Mi az a LED?

A világító dióda félvezető anyagból készült fényforrás, angol eredetű neve a LED, a Light Emitting Diode rövidítéséből származik.

Bármilyen LED-es világítási megoldást használjuk is, mindegyikre igaz a szokatlanul hosszú élettartam, amely akár a 100.000 órát is elérheti. A magas élettartam mellett további kedvező tulajdonságuk az alacsony energiafogyasztásban rejlik.

Történeti áttekintés

1955-ben Rubin Braunstein az RCA cégtől (Radio Corporation of America) fedezte fel a gallium-arzenid (GaAs), és egyéb félvezető-ötvözetek infravörös emisszióját. A Texas Instruments kutatói, Bob Biard és Gary Pittman 1961-ben fedezte fel a gallium-arzenid fénykibocsátását, amelyet az elektromos áram gerjesztett. Ez a fény a nem látható, infravörös tartományába esett. Biard és Pittman felismerte a munkájuk fontosságát, és szabadalmaztatták a LED-et. Az ifj. Nick Holonyak a General Electric Company-tól fejlesztette ki az első gyakorlatban használható látható fényű LED-et 1962-ben.

Felhasználás

Felfedezése óta a LED-et számos különböző alkalmazásban használták. Kezdetben inkább jelzőfényként, órákban, kalkulátorokban, távirányítókban, majd háttérvilágításként sok más elektronikus eszközben. Ma a LED-technológia gyors ütemű fejlődést mutat: ahogy a LED-ek fényereje és hatásfoka egyre inkább növekszik, úgy nyer újabb és újabb, immár világítási alkalmazásokban is szerepet. A kis teljesítményű optikai kijelző szerepén túlnőve, manapság már számottevő fényerejű világítóeszközként tekinthetünk rá. A folyamatos fejlesztések eredményeként nem csak a fényhasznosítás, de a színválaszték is kibővült, s megjelentek a kék és fehér fényű világító diódák is. Lényegében ez tette lehetővé a LED-ek általános világítási célra történő alkalmazását.

Napjainkban általános világítási célokra szánt LED-es világító eszköz számtalan formában létezik. Kaphatók már az elsősorban a hagyományos izzószálas fényforrások (normál lámpák) kiváltására szánt úgynevezett retrofit LED-es fényforrások is. Ezek a hagyományos izzókkal kompatibilisek, azaz ugyanúgy E14-es, vagy E27-es foglalatba tekerhetők és 230 V-os hálózati feszültségről működnek.  A LED és az izzólámpa alapvetően különböző alkatrész, ezért a LED-izzó kifejezés nem helyes. Léteznek  már az egyenes fénycsöveket helyettesítő „LED fénycsövek” is, melyek a hagyományos fénycsövek áramkorlátozó egységeinek (előtét) kiiktatása után a hagyományos fénycső utódjaként kiváló hatékonysággal használhatók. Ezen kívül lehetnek speciális kivitelű, szigorúan csak a saját tápegységükkel működtethető különféle kivitelű és teljesítményű LED modulok és számtalan felhasználási területre szánt (pl. közvilágítás, stb.) LED lámpatestek is.

Vásárlási útmutató

Retrofit LED lámpák vásárlása előtt érdemes átgondolni, hogy hol és milyen célra szeretnénk ezeket használni, ugyanis jelenleg még nem minden LED lámpa képes az izzószálas fényforrásoknál megszokott fényérzetet, fényhatást biztosítani. Ennek legfőbb oka, hogy az izzólámpákkal ellentétben az átlagos retrofit LED lámpák nem képesek a teret minden irányában egyenletesen megvilágítani, hanem annak csak egy korlátozott, szűkebb felületét (pl. sötét falak és mennyezet, stb.). Az igazán igényes retrofit LED lámpák esetében nem találkozunk ezzel a problémával, pl. az UltraTech normál lámpák kiváltására szánt 8,1W-os típusa, 280°-ban képes a teret megvilágítani, így pl. egy állólámpában alkalmazva nem csak a mennyezetet, hanem a falakat és a padlót is.

Vásárláskor az optimális teljesítmény megválasztásához hasznos információt találhatunk az UltraTech LED lámpák csomagolásán arról, hogy az adott teljesítményű LED lámpa milyen teljesítményű normál lámpa fénykibocsátásával egyenértékű. A helyes színhőmérséklet (K) megválasztása szintén nagyon fontos (az UltraTech csaknem összes típusa 2700 K színhőmérsékletű: meleg fény, ez hasonlít legjobban a megszokott izzólámpák fényéhez. 4000 K, 6500 K: ez kifejezetten hideg fehérfény, lakás megvilágítás céljára kevésbé népszerű). A színhőmérséklet mellett a színvisszaadási index szintén nagyon fontos ahhoz, hogy mesterséges megvilágítás mellett is a valódi színeket érzékeljük. Az átlagos LED lámpáknak nem erősségük a jó színvisszaadás (az indexük gyakran <70), az UltraTech LED lámpák azonban ebben a tekintetben is igen jók, a színvisszaadási indexük eléri a 80-at. A LED lámpák élettartamát hátrányosan befolyásolják a gyakori ki-be kapcsolások, az UltraTech LED lámpák azonban min. 40000 ki-be kapcsolási ciklust is képesek elviselni.

A hagyományos izzólámpákkal, vagy akár a halogénlámpákkal szemben is a retrofit LED fényforrások talán legfontosabb előnye, hogy lényegesen magasabb élettartam elérésére képesek. Igényesebb gyártók, mint pl. az UltraTech is, 25.000 óra élettartamú LED fényforrásokat kínálnak a piacon. Ennél alacsonyabb élettartam esetén már, elsősorban a kedvezőbb árak miatt, megfontolandó elektronikus kompakt fénycsöveket alkalmazni.