T8 fénycsövek

Mi az a fénycső?

A fénycsövek az ún. kisnyomású kisülőlámpák legfontosabb képviselői. Működésük alapja, hogy a kisnyomású (1 Pa alatti) higanygőzben létesített ívkisülés túlnyomórészt ultraibolya sugárzást gerjeszt, melyet a búra belső oldalára vitt fénypor réteg látható fénnyé alakít. Az UV sugárzást a higanyatomok bocsátják ki, de a folyamat kedvezővé tételéhez nemesgáz töltésre is szükség van, mely argon, vagy krypton gáz lehet. Tehát teljesen helytelen a fénycsövet "neon"-nak nevezni!

A fénycsöveket többféleképpen lehet csoportosítani. A gyakorlat számára a legcélszerűbb a két következő típust megkülönböztetni:

- egyenes (két végén fejelt) fénycsövek

- kompakt (egyfejű) fénycsövek

Az egyenes fénycső (továbbiakban: fénycső) egy csőalakú burából és a két végébe szimmetrikusan beépített egy-egy elektródból áll. Az elektródokkal, melyek emittáló bevonattal ellátott volfrámspirálok, az izzólámpáéhoz hasonló állványon keresztül árambevezető drótok érintkeznek, ezekhez csatlakoznak a burára kitmasszával rögzített csapos fejek.

A fénycsövek különféle átmérővel készülhetnek:

- 38 mm-es (T12), ma már csak elvétve alkalmazzák (forgalomból kivonva),

- 26 mm-es (T8), általánosan használt típus,

- 16 mm-es (T5), legkorszerűbb típus

Történeti áttekintés

Az amerikai Peter Cooper Hewitt (1861-1921) 1901-ben szabadalmaztatta a mai modern fénycsövek alapjául szolgáló első alacsony nyomású higanygőz lámpát. Peter Cooper Hewitt lámpája a kisnyomású higanygőzön átfolyó áram hatására, vörös komponens nélküli kékeszöld fénnyel világított. Ezt a találmányt továbbfejlesztve, a francia Jacques Risler 1926-ban szabadalmaztatta azt a neon nemesgázzal töltött lámpát, melynek belső felületét fluoreszkáló réteggel látta el. Ez a fluoreszkáló réteg később kulcsfontosságú elemnek bizonyult a fénycsövekben. Az ő neonlámpáit tekintik az első olyan fénycsöveknek, amelyek kereskedelmi sikert értek el, de ezeket világítás helyett akkoriban csak kivilágított reklámtáblákhoz használták.

Az 1920-as évek során a fénycsövek minden fő összetevője kifejlődött: az üvegcsövek gazdaságos gyártása, nemesgázok a csövek töltéséhez, elektromos előtétek, hosszú élettartamú elektródák, higanygőz a fénykeltés forrásaként, a megbízható elektromos kisülés létrehozásának hatékony eszközei, és a fluoreszkáló bevonatok, amelyek ultraibolya fénnyel gerjeszthetők.

Felhasználás

A fénycsövek egyrészt a jó fényhasznosításuk alapján, gazdaságossági szempontok miatt terjedtek el. Fényhasznosításuk típustól függően 6-10 szerese a hagyományos izzólámpákhoz képest. Érdemes megjegyezni, hogy a kisebb átmérőjű fénycsövek fényhasznosítása a nagyobb:

átmérő

fényhasznosítás

26 mm

70 - 95 lm/W

16 mm

95 - 105 lm/W

Továbbá elmondható, hogy a nagyobb egységteljesítmény nagyobb fényhasznosítással jár, valamint, hogy a jobb színvisszaadású (többsávos) fénycsöveknek a fényhasznosítása is jobb. Pl. standard 36 W-os fénycső fényhasznosítása 75 lm/W, a háromsávos 36 W-osé 95 lm/W.

Másrészt felhasználás szempontjából a nagyobb fényhasznosítás mellett a kisülőlámpák további előnye az izzólámpákkal szemben a jóval hosszabb élettartam. A fénycsövek átlagos élettartama típusfüggő, 10000 és 30000 óra közé esik, melyet erősen befolyásol a kapcsolási gyakoriság. A gyártó cégek a közölt élettartamot akkor garantálják, ha két egymást követő bekapcsolás között átlagosan legalább három óra telik el.

Mivel a fénycsövek fényhasznosítása igen jó, (az izzólámpáénak 6-10-szeres), élettartama hosszú, a fénycső gazdaságos, a befektetett villamos energiát jó hatásfokkal felhasználó fényforrás. További előnye a színhőmérséklet szerinti széles választék. A korrelált színhőmérséklet - mivel nem hőmérsékleti sugárzók, - értéke alapján a fénycsöveket három csoportba soroljuk: melegfehér 2700 - 3300 K, semleges fehér 3300 - 5300K, hidegfehér 5300 - 6500 K.

Felhasználásukra nézve hátrány, hogy a színvisszaadás minőségét illetően a fénycsövek gyengébb tulajdonságokkal bírnak, mint az izzólámpák. Ezen tulajdonságukat a színvisszaadási index-szel jellemezzük, melynek maximális értéke 100 lehet (lásd. Izzólámpák). Az idevonatkozó szabvány (MSz 9620) a fényforrásokat színvisszaadás szerint is osztályokba sorolja:

Színvisszaadási index

Kategória

Színlátás

Példák

90 - 100

1A

kiváló

izzólámpák, bizonyos egyenes-, vagy kompakt fénycsövek

80 - 89

1B

kiváló

háromsávos fénycsövek, kompakt fénycsövek

70 - 79

2A

standard fénycsövek

60 - 69

2B

 

40 - 59

3

közepes

higanylámpák

40 alatt

4

gyenge

nátriumlámpák

A korszerű, ún. többsávos fényporral készült fénycsövek "kiváló" színvisszaadásúak, a standard (halofoszfátos) fénycsövek színvisszaadása a 2. kategóriába tartozik, de ezekkel már csak elvétve találkozhatunk.

A fénycsövek további hátránya az izzólámpákhoz képest, hogy egyéb működtető szerelvényeket (előtét, gyújtó) igényelnek. Emiatt a fénycsöves lámpatestek felépítése bonyolultabb és áruk magasabb.

Vásárlási útmutató

Egyenes fénycsöveket, illetve fénycsöves világítást elsősorban olyan helyeken szokás alkalmazni, ahol nagyobb a megvilágítási igény, mint pl. munkahelyi világítás (irodák, ipari létesítmények, stb.), valamint nevelési, oktatási intézményekben (óvodákban, iskolákban, stb.). A lakossági felhasználás részaránya a fénycsövek esetében igen csekély.

Napjainkban a T12-es fénycsövek megszűnésével az ezeket helyettesítő T8-as fénycsövek a legelterjedtebbek, melyek az UltraTech® termékkínálatában 18W, 36W és 58W teljesítményben háromsávos fényporral gyártva érhetőek el.

A vásárlók színhőmérséklet alapján a 18W-os és 36W-os típusok esetében 3000, 4000 és 6500K-es, míg az 58W-os típus esetében 3000 és 4000K-es színhőmérsékletű változatok között igény szerint válogathatnak. Ezzel a választékkal az  UltraTech® T8-as fénycső kínálata lefedi a leggyakoribb vásárlói igényeket.

Az összes UltraTech® T8-as fénycsőre jellemző, hogy szabályozható elektronikus előtétekkel dimmelhetőek, élettartamuk 3 órás kapcsolási ciklussal számolva és vasmagos előtétekkel történő használat esetén elérik a 15000 órát, továbbá színvisszaadási indexük ≥ 82.